Butlletí d'Economia Social i Cooperativa
Departament de Treball, Afers Socials i Famílies
Direcció General d'Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l'Autoempresa
Octubre 2016 #98
Teixint aliances per a la transformació social a territori

Estem vivint l’esgotament d’un model econòmic que s’ha revelat incapaç de generar riquesa de forma equitativa, sostinguda i sostenible. En aquest context, un dels eixos del Pla de Govern se centra en promoure polítiques que permetin fer aflorar projectes i experiències d’economia social i cooperativa vinculades al territori, i per fer-ho ens calen estructures que ens permetin relacionar-nos, créixer i cooperar.

Aquesta actuació innovadora que beu de la història del nostre país, preveu la creació de 15 Ateneus Cooperatius, dues institucions, els ateneus i les cooperatives, amb llarga tradició a Catalunya que es desenvolupen entre finals del segle XIX i principis del segle XX de la mà del republicanisme i del moviment obrer.

Els 15 Ateneus distribuïts arreu del territori, han de ser l’espai de trobada, coordinació, aprenentatge i discussió, cooperació i transformació social amb uns principis comuns: justícia social, democràcia directa, deliberativa i participativa, decreixement i sostenibilitat, equitat i solidaritat. Un espai necessari per anar trencant la nostra dependència del mercat i de l’estat, i aprofitar totes les potencialitats de l’economia social i cooperativa per a crear ocupació estable i de qualitat al conjunt del territori.

En paral·lel i complementàriament al projecte d’Ateneus Cooperatius també desenvolupem un programa de suport a projectes singulars al territori, que cobreixin necessitats existents o identifiquin i desenvolupin oportunitats estratègiques, generadores d’ocupació a través de la creació de llocs de treball i de noves cooperatives i societats laborals.

Amb un pressupost total de 5 milions d’euros entre les dues actuacions, que sumats al milió cent que s’ha destinat a la posada en marxa del programa aracoop permeten la creació i vertebració dels ecosistemes cooperatius necessaris per avançar cap a una societat més autònoma i amb cohesió social.

Josep Vidal i Fàbrega
Director general d’Economia Social, el Tercer Sector,
les Cooperatives i l’Autoempresa

Llegiu-ne més

:: Entrevista

Entrevista a Anna Fernàndez Montes
"Pam a Pam és el mapa col·laboratiu que mostra les iniciatives del consum responsable i de l’Economia Solidària a Catalunya, una iniciativa de SETEM Catalunya i la Xarxa d’Economia Solidària (XES)".
Llegiu-ne més
shadow bottom

:: Aquest mes parlem de...

Blank,SCCL
Cooperativa de treball situada a Sant Cugat, dedicada al disseny gràfic i a la comunicació visual. Aposten per un disseny de qualitat, ecològic i de proximitat.
Llegiu-ne més
shadow bottom

:: Notícies

Ateneus Cooperatius
Presentacions territorials del nou projecte d’Ateneus Cooperatius i projectes singulars.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Escola Sant Gervasi ha aconseguit el Premi ATEE

El Premi ATEE (Association for Teacher Education in Europe) és un reconeixement per l’ús innovador de les TIC a les aules. Aquesta cooperativa desenvolupa, des de fa anys, un ambiciós projecte en innovació des d’Educació Infantil fins al projecte de treball de recerca del Batxillerat.

Llegiu-ne més
shadow bottom
32 finques urbanes destinades a habitatge social

La Generalitat cedeix aquests immobles a la Taula del Tercer Sector, amb la signatura d’un protocol de col·laboració, provinents d’herències intestades a polítiques d’habitatge social. Es destinaran a persones en situació d'emergència social i risc d'exclusió residencial.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Zumzeig, el primer cinema cooperatiu de Catalunya

Aquesta sala, situada al barri de Sants, reobrirà el pròxim novembre amb una nova gestió, creant una cooperativa de sis socis emprenedors vinculats al sector. El gran objectiu és convertir aquest projecte en un referent cultural a Barcelona.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Calendari Solidari 2017 de l’Associació Esclat

Els millors cuiners del món s’han solidaritzat amb l’Associació Esclat, per celebrar el 40 aniversari protagonitzant el Calendari Solidari 2017 al costat de persones amb paràlisi cerebral i altres discapacitats.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Línia Capitalcoop 2016

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha convocat la continuïtat del programa Capitalcoop, amb la voluntat de seguir oferint instruments que facilitin la capitalització de les cooperatives i les societats laborals.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Sostre Cívic impulsa el cohabitatge sènior

La cooperativa promou altres formes d’accés a l’habitatge diferents de la compra o el lloguer. Una de les activitats que realitza amb més dedicació és la que implica la creació de cooperatives d’habitatge d’ús compartit, el cohabitatge sènior.

Llegiu-ne més
shadow bottom

:: Agenda

Beques de la Fundació Seira

La nova edició del programa d’ajuts econòmics per millorar les competències professionals de les empreses cooperatives està oberta a persones sòcies i treballadores de l'empresa cooperativa.
El termini per presentar les sol·licituds finalitza el 15 de desembre.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Jornada 'Rehabilitació. De l'habitatge buit a l'habitatge social'

La Fundació Hàbitat3 impulsa aquesta jornada en el marc del Congrés d’Arquitectura 2016. Està coorganitzada juntament amb la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya. Tindrà lloc el 9 de novembre.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Seminaris Fundació Pere Tarrés

La Fundació ha organitzat una formació especialitzada en diferents àrees estratègiques del Tercer Sector amb l’objectiu de desenvolupar les habilitats directives dels responsables de les entitats. Consta de vuit seminaris.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Per incloure notícies al butlletí, podeu enviar-les a la bústia de contacte posant en l'assumpte "Economia Social"

Altres notícies del sector

Alta | Baixa | Contacte
Departament de Treball, Afers Socials i Famílies